Auteur

 

13227169_958725960902278_3749376615643173821_n

Geschiedenis was altijd al belangrijk in mijn leven. Ik groeide op in een huis dat volgestouwd was met de bezittingen van lang overleden grootouders en overgrootouders. Boeken, meubels, foto’s en zelfs de halve inventaris van grootmoeders kruidenierswinkeltje werden trouw bewaard en aan elk object zat een verhaal.

Toen ik 9 jaar was werd de Tweede Wereldoorlog herdacht. Nederland was 25 jaar bevrijd. De media besteedden volop aandacht aan het onderwerp. Op school kregen we een boekje uitgereikt: ‘Waarom de Tram even stilstond\’. Ik was onder de indruk en toch had ik gevoel dat er iets ontbrak. Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars. Het verhaal van de verliezers, de daders, de oorlogsmisdadigers en degenen die op het verkeerde paard hebben gewed, wordt zelden verteld. Toch is het juist de verborgen schaduwzijde van de geschiedenis die we moeten leren kennen om te begrijpen wat er werkelijk gebeurd is. En dat is nodig, want alleen door het verleden te kennen leert men het heden beter begrijpen.

De fascinatie voor wat ik noem ‘mysteries uit het verleden maakte het haast onvermijdelijk dat ik Geschiedenis ging studeren. Mijn afstudeerproject ging over Hendrik III, de man die in 1040 een villa in mijn geboortestad Groningen, de villa Cruoninga cadeau gaf aan de bisschop van Utrecht. Het betreft de oudste schriftelijke vermelding van Groningen en daarmee het begin van geschiedenis van Groningen.

Ook Hendrik III was een verliezer in de geschiedenis. De ‘Brave Old World’ die hij vertegenwoordigde ging na zijn dood te gronde in de Investituurstrijd. Over hem schrijf ik nu een boek. Het is geen gemakkelijke ‘quest’ en ik ben al jarenlang op reis door Nederland, België, Duitsland en Italië om de scherfjes bijeen te zoeken die samen een beeld vormen van deze lang vergeten ‘wereldleider’.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)